Història

Siurana ha estat poblada des de la prehistòria, com ho palesen els tallers de sílex trobats per les rodalies. Però quan té major importància és a partir de la conquesta musulmana. El caràcter estratègic del lloc va motivar que a finals del segle IX es construís un castell per a control de la frontera musulmana i com a refugi de la població. Va esdevenir el centre d'un ampli territori que abastava part de les comarques del Camp de Tarragona, des de les Garrigues i la Conca de Barberà fins el riu Ebre.

 

Entre 1153 i 1154 va ser conquerit per les hosts cristianes, caient al darrer reducte musulmà del Principat. En temps del rei Alfons I, bona part de l'antic territori va formar la Batllia reial de les Muntanyes de Siurana, després de Prades.

 

Poc a poc Siurana va anar perdent importància estratègica i el castell es va convertir en presó d'altres personalitats de l'època. En aquell temps alguns dels repobladors del lloc van resultar ser heretges càtars.

 

Amb el naixement l'any 1324 del Comtat de Prades, Siurana hi va formar part des del primer moment. Durant la Guerra Civil catalana, les tropes de l'arquebisbe de Tarragona i el comte de Prades es van reunir a Siurana abans d'anar al setge de la ciutat de Tarragona. Durant la Guerra dels Segadors va ser base d'un destacament francès. Acabada la guerra el castell va ser enderrocat per una ordre reial que manava destruir les fortaleses catalanes. Durant la Guerra del Francès, Siurana també va patir els estralls de les tropes napoleòniques.

 

L'any 1940, els veïns de Siurana, amb el seu alcalde Genaro Martorell al capdavant, van decidir agregar-se a Cornudella de Montsant, donades les necessitats urgents que havien d'afrontar, com ara la portada d'energia elèctrica i telèfon a Siurana, que no va ser efectiva fins el 1956.

 

El 1952 es construí la pista forestal des de Prades a Siurana. Cornudella, però, seguia aïllada de la seva pedania, ja que el camí de carro que unia les dues poblacions es convertien en camí de bast tot just en començar a escalar la muntanya. No fou fins el 1969 que es construí la pista forestal des de Cornudella, i fins el 1993 no va ser asfaltada. Avui dia, afortunadament per la recuperació de la vila, hi poden accedir tot tipus de vehicles. 

Subscriure a