Cultura i lleure
LLEGENDA DE CORNUDELLA DE MONTSANT
La primera és el naixement de Cornudella de Montsant. Es diu que durant una cacera, la filla del comte de Prades es va allunyar de la comitiva i es va perdre. Quan es va trobar que no podia reprendre el camí de tornada, va fer sonar el corn que duia i tothom va reconèixer que el so provenia del corn d'ella. El seu pare, el comte Julià, en acció de gràcies va fer construir una capella, que seria l'origen de la vila de Cornudella de Montsant.
Llocs d'interès
El nucli urbà de Cornudella de Montsant neix a les acaballes del segle XII, al voltant de l'església parroquial de Sant Julià. Estem parlant d'on ara hi ha la Plaça de la Vila, al voltant de la qual encara es conserven algunes cases amb arcades apuntades d'època medieval (al carrer de la Vileta, al carrer Major, al carrer de l'Església o al carrer del Tou).
La primitiva població estaria envoltada per una muralla, tal i com esmenta la documentació baix medieval. El creixement del poble seria al llarg del carrer Major i del Tou, on passaria el camí de Prades a la Morera. En aquests carrers i a la plaça trobem els edificis més significatius de la població, molts d'ells amb façanes i elements decoratius dels segles XVII i XVIII, moments àlgids en el creixement de Cornudella. Alguns exemples són Cal Toval, el número 19 del carrer Major, ara seu del Museu Peris - Aragonès, o Ca l'Esteve o Aleu, amb façana del segle XIX (número 48).
Al carrer del Tou hi ha altres edificis força interessants, com Cal Catero o Cal Miralles, amb unes imponents façanes de pedra d'estil renaixentista. Al número 10 del mateix carrer hi ha Cal Porret, que conserva arcades gòtiques al seu interior. Al carrer de Sant Isidre hi ha Cal Miquel Polvora i Cal Cardona està al carrer de les Eres (número 9). Al carrer Sant Jaume número 5 hi ha Cal Cúries o Cal Juncosa; a la Plaça de Sant Joan hi ha Cal Carletes o Vinyes, amb les baranes del balcó de ferro forjat, i prop seu hi ha Cal Pinyol, al número 2 del carrer Abeuradors.
La Plaça de la Vila és el centre de la vila del poble. Originàriament seria un espai al voltant de la primera església parroquial, que amb el pas del temps s'ha transformat en una zona oberta d'ús públic. En primer lloc criden la nostra atenció els porxos dels segles XVII - XVIII. A la plaça destaquen la façana renaixentista del número 1, la del número 2 i la llinda de la casa que porta el número 3, de 1771. La Fonda del Racó, de llarga tradicó hostelera, té la façana reproduïda al Poble Espanyol de Barcelona. Hem de destacar també el número 13, Cal Tomasito, del segle XVIII. Els dimecres s'hi celebra el mercat setmanal, i és l'escenari dels principals esdeveniments de la vila, com el Ball de Sant Cristòfol o la Gran Paella Popular que se celebra l'11 de setembre per commemorar la Diada Nacional de Catalunya.
Altres llocs d'interès per la visita del poble són la Plaça de Sant Joan, el monument dels Artesans al carrer del Balç i els locals de la Renaixença i l'Íntim, seus de sengles entitats de la població, amb una llarga tradició de vida associativa. Són interessants les fonts de la Plaça de Sant Joan i la font de Dalt, al carrer de Sant Andreu.
Al carrer del Pilar hi ha un antic oratori dedicat a aquesta advocació. És un petit edifici del segle XVIII que va fer les funcions de parròquia quan el temple es va convertir en fortificació el 1875.